Een verhaaltje voor het nieuwe jaar

Laat ik jullie even uit een droom helpen; een nieuw jaar bestaat eigenlijk niet. Alleen al het feit dat er niet één wereldtijdstip is waarop dit jaar dan echt begint is veelzeggend maar het belangrijkste is natuurlijk dat het idee jaar een menselijk construct is, 1 januari had ook best 9 mei kunnen zijn.

Je kunt dus eigenlijk op elk gewenst moment sterretjes afsteken, een oliebol bakken en opeten, een glas vieze bubbeltjeswijn drinken en toosten. Je kunt dus ook op een zonnige middag in mei goede voornemens bedenken, die vol goede moed starten, en er na een poosje er weer mee ophouden.

Dit stukje schrijf ik op 31 december maar mocht je het pas in september onder ogen krijgen dan maakt dat dus geen biet uit. Persoonlijk heb ik sowieso meer met schooljaren, na een zomervakantie ben je nog warm en rozig, heb je genoeg geluierd en heb je op een gegeven moment ontzettend veel zin om eens lekker aan de slag te gaan.

Maar nu is het vandaag dus ‘dit jaar’ en morgen is het ‘volgend jaar’. En ik heb zowaar goede voornemens. We zijn net op de valreep geschwitched van ziektekostenverzekering. Niet omdat die andere goedkoper is maar omdat die niet investeert in wapens enzo, dat zou gewoon moeten zijn, maar dat is het blijkbaar niet.

Ik ben al begonnen met kunstkoopjes, ik verkoop mij werk ‘te goedkoop’ omdat ik vind dat de dikte van je portemonnee niet moet bepalen of je kunst aan de muur kunt hangen en ik wil daar het komend jaar nog verder in gaan. We eten al vegetarisch en hoewel ik het hartstikke irritant vind om in de supermarkt met mijn leesbrilletje op te moeten checken waar ze in vredesnaam allemaal melk en eieren instoppen wil ik toch nog meer veganistisch gaan eten. Vandaag kwam ik er thuis pas achter dat er ei in de oliebollen van de appie zit, waarom??

Het zijn drie verschillende dingen, de verzekering, de kunstkoopjes, vegan eten maar toch vallen ze voor mij onder hetzelfde kopje; ‘ik wil me niet meer laten ‘fucken’ door ons marktdenken.

Ik wil geen dingen kopen omdat een reclameman mij laat denken dat ik dat wil. Ik wil niet het goedkoopste omdat ik een rationeel, economisch, handelend wezen zou zijn. Ik wil best graag geld verdienen met mijn werk maar ik wil niet dat dit mijn drijfveer is. Mijn voornemen is dat ik komend jaar meer wil handelen vanuit het concept; Wat is goed voor de gemeenschap? Wat is goed voor de dieren? Wat is goed voor de wereld?

Natuurlijk, ik ben ook maar een mens en er zijn dingen die ik heel graag wil, of denk te willen. We wonen heerlijk en ik wil niet in een hutje op de hei, ik houd ontzettend van reizen, dus stap ik wel soms in een vliegtuig, en ik vind melkchocolade heel lekker dus weet ik nog niet of die altijd kan laten liggen in de supermarkt. Maar he, goede voornemens zijn voornemens en die hoeven niet altijd helemaal te lukken, een deel goed doen is al beter dan niks doen toch? En als de klad erin komt, de goede voornemens in een laatje belanden, dan verklaar ik 21 juni ook weer als oudejaarsdag en dan begin ik op 22 juni gewoon weer met frisse moed.

Mijn goede voornemen voor dit jaar is dat ik op elk moment weer met goede voornemens mag beginnen!

Danielle Spoelman 2018