Het is weer eens zover; onze minister president heeft mij (en jou) een brief geschreven. En dan is het natuurlijk wel zo aardig om een stukje terug te schrijven. Dit keer beweert hij dat Nederland een teer vaasje is….

Beste mijnheer Rutte, Mark,

Nederland is geen vaasje.

Wel eens een pottenbakster aan het werk gezien? Dat is prachtig, de voet draait, de hand vormt, de oven in, glazuren, nogmaals oven, nu nog iets heter en dan heb je een teer vaasje van porselein. Een kunstenaar die hard aan het werk is, weet wat hij doet en hoewel hij rekening moet houden met materiaal en hulpmiddelen, is hij helemaal alleen verantwoordelijk is voor het eindresultaat. 

Een land is geen vaasje dat door een enkeling in elkaar gedraaid is. Het is een hele grote homp klei, met daarin veel verschillende materialen, prachtige rode sociale glinsteringen, gedreven groene mineralen, lelijke bruine uitwasjes en iriserende regenboog bouwsteentjes. Een land is door jaren, eeuwen duwen, beetje laten vieren, en trekken heel langzaam gevormd tot een welhaast amorfe massa. Een prachtige massa maar niet afgebakken, en niet geglazuurd. 

Een uitgedroogde vorm van klei lijkt hard maar is eigenlijk zacht en broos. Als je er een beetje water bij doet kun zo weer wat nieuws van maken. De vorm wat aanpassen, nog wat materialen toevoegen.

Nederland vergelijken met een teer vaasje is doen alsof wat we in eeuwen gebouwd hebben door een stom ongelukje van de tafel kan flikkeren en in duizend gruzelementen uiteen kan vallen. Nederland is zacht en kan wel een stootje hebben. Ons land is niet een welgevormd potje dat je voorzichtig in een vitrinekastje moet zetten. Het is een rommelig ding dat niet klaar is, dat nooit klaar is. Waar scherfjes afgaan en waar brokjes aan vastgeplakt worden. 

En soms gaat het er wat ruw aan toe, staan er links en rechts mensen flink in te porren.  Dat is spannend maar we kunnen wel wat hebben. Het land is niet af, soms worden we misschien even een slechter land maar we kunnen altijd blijven proberen om een beter land te zijn. We moeten geen land van angsthazen worden, bibberend met een teer vaasje in onze handen. We moeten een dapper, gemengd, rumoerig, lief, zacht en hard land zijn. Want alleen dan kunnen we een land zijn dat plaats biedt aan miljoenen meningen, miljoen gevoelens en miljoenen kleuren.

Op het moment dat ons land afgebakken en geglazuurd is dan wordt het pas echt gevaarlijk en ongelooflijk saai!

Incongruent bits and pieces.jpg

Incongruent bits and pieces. Danielle Spoelman 2018

Wil je de brief van Rutte ook lezen:

https://www.vvd.nl/brief-van-mark-rutte-aan-alle-nederlanders/