Te koop op mijn kleedje: de koning
Laten we vandaag niet vergeten wat de koning eigenlijk is. Een duurbetaalde clown waarvan we hopen dat hij ons redt van de slechte, edoch democratische keuzes van het volk. Hij schudt wat handen, glimlacht, en wat is hij knap als hij een paar, door anderen geschreven, aardige woorden uitspreekt. Door geboorte op een voetstuk geplaatst, politiek de mond gesnoerd, zo gewoon gebleven en zo aardig voor zijn dochters met miljoenenzakgeld, die ook al zo lief overkomen als ze twee keer per jaar voor ons poseren in lente en sneeuw. ‘Thank god’ voor de slimme en knappe vrouw die hij uitgekozen heeft, die met haar miljoenenvergoeding anderen leert hoe ze met een micro-kredietje zich aan de armoede kunnen ontworstelen. En geef toe, wat zijn we bang dat ons kleine landje niks voorstelt zonder koningshuis.
Maar oh wat zijn we heden blij want de koning is jarig, de koning is jarig.
Wat blijft er over van dit feest als we niet door de stad kunnen slenteren, onze overtollige zooi kunnen verpatsen, te veel eten en drinken van matige kwaliteit kunnen verorberen, een Coronadag en geen Kroondag? Wellicht is vandaag precies de goede dag om te besluiten dat onze koning een naakte koning is. De koning gaat vandaag niet koekhappen, niet spijkerpoepen, niet doen alsof hij een heel belangrijke man is. De koning is een bedacht toneelstukje waarvan we in ons democratisch bestel ook kunnen bedenken dat het hoog tijd is om het doek te laten vallen. We kunnen de feest- en vrije dag best behouden, oranje tompoucen blijven eten, kleedjes neerleggen, bier en oranjebitter blijven drinken want alles is een democratische keuze. Dat kan allemaal zonder jarige, dure, ondemocratische koning, dat kan zonder paleizen, zonder kroontjes en prinsessen.
Dag koning, daaag!
Ik leg dus gewoon ook een kleedje neer vandaag, niet voor de koning maar omdat een ‘kunstenaar ondernemer is’ en ik ook van mijn ‘zooi’ af moet.
‘Koning’
Acryl op doek, 70x90cm,
bieden mag vanaf 250€
Hoera, hoera, hoeraaa!!!