Ouders van schoolgaande kinderen hebben geluk. Zij kunnen twee maal per jaar genieten van de voordelen van een fris, sprankelend nieuw jaar.
Ze hebben de gewone, midden in de winter, ingeluid met veel lawaai, champagne, feesten en vuurwerk. Maar anders dan kinderloze stervelingen hebben zij nóg een nieuwjaarsdag. Hij valt niet elk jaar op dezelfde dag, hij begint zelfs niet overal in Nederland in dezelfde week maar onherroepelijk komt ie voor iedereen. Ergens in augustus of begin september, als de zomer een beetje sleets begint te raken. Het frisse zomergroen,ondertussen wat doffer en stoffig geworden. De kinderen hebben hun porties sproeten gekweekt, hun haren tot neon-wit gebleekt, de neuzen bruin, hun tere schoudertjes hopelijk niet al te vaak verveld. Uren buiten gespeeld, gezwommen, gefietst, geschommeld. Hun dierbare schermpjes tot gekmakend toe, ach vooruit het is vakantie dus je mag vandaag langer dan een uurtje, of twee of drie of ‘what the hell’ de hele dag, aangestaard. Meters stripboeken verslonden, de oude Donald Duck’s, die ondertussen aanvoelen als slap wc papier, kapot gelezen en vervolgens door het hele huis verspreid. De keukentafel is niet meer te zien, al het speelgoed is uit de kast gehaald en allerlei kleine essentiële onderdelen hebben zich in de fruitmand, de bestekla en de vensterbanken verzameld. Maar ach, het is zomer en dus leven we toch buiten, ontbijten aan de tuintafel, lunchen op een badhanddoek bij het zwembad en het avond eten schrapen we van de barbeque op een picknickkleedje in de achtertuin. Terwijl we zelf nog maar een roseetje wegwerken bedenken we dat opruimen morgen ook nog wel kan. Van buiten lopen we met half gesloten ogen langs de puinhoop zo snel mogelijk door naar de slaapkamer en s’ochtends vice versa. Zes weken lang vergetelheid, heerlijk!

Maar dan is het opeens zover, nieuwjaarsdag komt eraan. Zonder spetterend vuurwerk, geen bubbels, geen feest. Maar wel met hetzelfde nieuwjaarsdag-gevoel, de hoogste tijd voor goede voornemens!
Klaar met dat geluier, sporten! orde! aan de slag! Gezonder leven, beter eten. Niet tien standaard maaltijden die zonder nadenken bereid en zonder te proeven naar binnen worden gewerkt. Bewuster leven, scherp en diep. En natuurlijk weet je ondertussen dat de houdbaarheid van goede voornemens zeer beperkt is. Maar het is zo lekker om erin te zwelgen. Jezelf een schop onder de kont geven maakt dat je gaat tintelen van energie.
Het is vandaag 27 Augustus, kind twee en drie zijn eindelijk ook weer naar school. Ik wens je een gelukkig Nieuwjaar!

20130827-204653.jpg

Proost!