Waldschmerz is een samenwerking tussen de kunstenaars Viktoria Gudnadottir en Danielle Spoelman. Hierbij onderzoeken beeldend zij de relatie tussen mens en natuur en de kwetsbaarheid van beide. De kunstenaars voelen de urgentie zich uit te spreken over de verstoorde samenhang ten gevolge van het menselijke ingrijpen in de natuur en de angst dat het verval onomkeerbaar zal blijken te zijn. Zij vragen zich af in hoeverre wij mensen nog wel onderdeel van de natuur zijn en of we onze verstoorde relatie ermee nog kunnen redden. Zij hebben laten zich door het werk van de ander inspireren.

Van 1-3 juli 2022 hebben zij hun werk gepresenteerd in CW12 in Zwolle. De kunstwerken worden daarom in de vorm van tweeluiken getoond. Na deze expositie werken de kunstenaars verder aan dit thema.

De titel Waldschmerz is een variant op het begrip Weltschmerz en verwijst naar de pijn die wij in de natuur vermoeden over haar eigen teloorgang en de angst en het verdriet die wij mensen daarbij ervaren. Het begrip Waldschmerz is de titel van een lied van Matthias Konečny. Onder de naam Blue Dog schrijft en zingt hij over het antropoceen. Zijn muziek is kritisch, wrang en regelmatig toch ook humorvol.

Hieronder zijn 4 grote tekeningen (70x100cm) te zien en enkele kleinere werken die daarna zijn ontstaan.