Voor Helmen Vol Verhalen werd ik gekoppeld aan de jonge veteraan Linda Rullens. We gingen in gesprek over haar levensloop en de missies die zij deed in Zuid Sudan. Ik tekende haar verhaal op in het werk ‘A blue Heart finds all the colours’.

“Anti-geweld en pacifist, dat is kunstenaar Danielle Spoelman. Ze wist helemaal niets van het leger. Waarom zou je jezelf in een gevaarlijke situatie plaatsen en naar plekken gaan waar niemand naar toe gaat? Ze wilde graag weten wat veteranen bewogen heeft daarvoor te kiezen. 

Zo kwam ze in contact met Linda Rullens, veteraan bij de Koninklijke Marechaussee, die anderhalf jaar op missie was in een VN-vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan. ,,Het werd me na onze lange gesprekken duidelijk dat die keuze niet op zichzelf staat, maar door het beeld dat ik kreeg van haar leven, was het een logische stap. Ze zat op een plek waar ze veel ellende zag, waar een oorlog gaande was, ik vind het zo bijzonder dat je dan het goede gaat doen. Terwijl er verkrachtingen waren, er mensen doodgaan, bleef zij daar en voegde iets toe.”

Meer info vind je hier

Vanaf september tot en met januari 2023 is de expositie van Helmen Vol Verhalen te bezoeken op de Johan Willem Friso kazerne in Assen, Drenthe.