Het is beter te geven dan te ontvangen.

Zegt men. Mooi hoor, geven; cadeautjes, geld, liefde.

Het zorgvuldig uitgezochte pakje, vrolijk papiertje, feestelijke strik. Alsjeblieft voor jou, de blijde glimlach, dankbaarheid, heerlijk. Krijgen daarentegen is zo makkelijk nog niet want, blijde glimlach, dankbaarheid.

De gever is de ‘good guy’ de ontvanger, toch een beetje het sukkeltje. Totdat je je realiseert dat het natuurlijk andersom is. De ontvanger is de held van het verhaal. Je kunt schenken en zaaien tot je een ons weegt maar als het niet in goede aarde valt, groeit er niks. Blijde glimlach, dankbaarheid, verbinding. Had je nou maar om een wensenlijstje gevraagd….

Schermafbeelding 2016-06-17 om 16.41.53Zo gaat het ook met gesprekken. Gevers en ontvangers. De gever praat, vertelt, overtuigt, deelt, informeert, vat samen, (be)leert, zegt, legt uit, geeft. De ontvanger luistert, humt wat, luistert nog wat meer, dwaalt langzaam af.

De stroom gaat van boven naar beneden.

De wijze en de leerling.

Tot de rollen worden omgedraaid. Een vraag gesteld wordt. De stroom gekeerd, nieuwe bronnen aangeboord en een gesprek ontstaat. De ontvanger is gever, en de gever ontvangt en ontdekt.

Wat rest is verbinding

Mag ik je wat vragen?

Schermafbeelding 2016-06-17 om 16.42.21