Wankelen

Net een weekje griep gehad met een hoofd vol watten en een heel moe wankel lijf.

Gelukkig is mijn hoofd nu weer helder en klaar om komende maandag in Amsterdam het eerste deel van het traject aan de Sharing Academy met veel zin en energie aan te gaan. Ik heb van Merlijn Twaalfhoven alvast een vragenlijstje opgestuurd gekregen zodat we die dag lekker effectief kunnen beginnen. Ik plak ze even hieronder:

  1. Wat was je beeld van je professionele leven tien jaar geleden?
  2. Lijkt dat beeld op wat het nu is geworden?
  3. Stel dat je nu tien jaar terug zou kunnen gaan in de tijd, wat zou je dan anders aan willen pakken?
  4. Stel, door een raar lot kun je slechts één dag per week aan werk besteden.  – Wat zou je die dag willen doen?
  5. Stel je voor dat je over tien jaar terugkijkt, waarop ben je dan het meest trots?
  6. Wat is de grootste bedreiging die je ziet daarbij? Dus om welke reden zou dat project, waar je zo trots op gaat zijn, kunnen mislukken?
  7. Kun je iets noemen wat een geweldig mooi toeval zou zijn? (ok, de loterij winnen… Maar verzin ook iets anders!)

Tien jaar geleden was ik net twee jaar bezig met de AKI Kunst Academie hier in Enschede. Ik had thuis 3, toen nog kleine kinderen en ik begon net een beetje wakker te worden uit mijn hormonale-moeder-roes. Ik wilde Kunstenaar worden. Zo een met een grote K natuurlijk. Ik had eigenlijk amper idee wat dat precies was ‘Kunst’ maar ik wist wel dat ik er alles over wilde leren en me er volledig in wilde onderdompelen. De belangrijkste les die ik toen, in de beginfase leerde was dat je tijd moet nemen om te proberen, te oefenen, te doen, te leren zonder vooropgezet plan. Grazen, opslurpen, open staan. Leren de kritische ogen van de buitenwereld buiten je atelier te houden, (nog) geen werk  willen te maken dat klaar en af is omdat je daarmee je eigen vrijheid en de mogelijkheden beperkt. Leren autonoom en eigengereid te zijn.

Tien jaar geleden leerde ik op de Academie te wankelen. Loslaten van zekerheden, de vrijheid te omarmen. Mijn idee dat ik als kunstenaar gewoon mooie werkjes ging maken voor de verkoop begon hier voorzichtig af te brokkelen. Kunst kon veel meer zijn dan een mooi verkoopproduct. Ik had nog geen idee wat dan wel en hoe maar ik leerde dat het wankelen ruimte geeft. En als ik dan naar vraag 2 kijk, ‘lijkt dat op het beeld wat het nu geworden is?’ dan moet ik toegeven dat ik, hoewel ik veel verder gekomen ben, ondertussen heel veel geleerd en gedaan heb, nog steeds wankel. Ik heb geleerd kunst te maken en ik weet ondertussen wat ik te vertellen heb. Maar er is ook nog veel te leren. Ik wil leren kunst en mensen met elkaar te verbinden. Ik wankel, want ik weet nog niet precies hoe en wat.

don't believe in fairytales ingelijst (300€ ingelijst)

Ik denk dat ik dat wel kan – Danielle Spoelman

Het antwoord op de derde vraag, ‘wat ik anders had willen doen de afgelopen 10 jaar’ is: meer delen, meer verbinden en netwerken en vooral ook veel meer durven te vragen en samen te doen! Want ik merk dat dat we daar met zijn allen naar op zoek zijn, die verbinding, met elkaar en met het leven. Kunst  is volgens mij een voedingsbodem voor contact en verdieping in verbinding. Kunst is taal en gesprekstof ineen. Ik wil dat er gesproken wordt over kunst en door kunst.  Kunst gaat over wat er tussen mensen en in de mens gebeurt. En dat is ook waar ik over 10 jaar met trots op wil terug kunnen kijken. Dat ik een project heb neergezet waarbij mensen het gevoel hebben dat kunst ook over hen gaat, er ook voor hen is. Dat kunst tussen de mensen in staat als een blikvanger, een spiegel en als een gesprekspartner.

Misschien kan kunst ons leren samen te wankelen, onszelf te bevragen, wie wij zijn, en waar we naartoe willen. Ik geloof daarin. En natuurlijk zie ik bedreigingen en ik vind het doodspannend maar ‘ik denk dat ik dat wel kan’. Omdat ik het niet alleen ga doen. Ik volg een goed opleidingstraject en ik verbind me aan jullie, aan jou. Door mijn gedachten en mijn kennis te delen.

Er heeft zich al een verheugend aantal deelnemers gemeld maar ik zoek nog meer mensen die met mij mee willen wankelen, onderzoeken, dromen, plannen, denken en organiseren. Deel je mee? Want het mooiste toeval zou zijn als er tussen de lezers van mijn blog, mijn facebook-vrienden,  mijn echte omgeving, mensen zitten die denken ‘dat vind ik mooi, daar wil ik bijhoren’  of’ ik heb vaardigheden die van pas zouden kunnen komen’  en ‘ik weet ruimtes, mogelijkheden, ken mensen, wegen’   En misschien ben jij daar wel een van? Je kunt klein en groot meedoen. Voor een klein bedragje en voor een grootse som.

Ik heb mooie werken die ik je voor een redelijke prijs wil verkopen (en die ik natuurlijk ook heel graag met je bespreek), en daarnaast krijg je veel extra, want je wordt deel van mijn avontuur. Zit jij volgend jaar in mijn atelier aan een heerlijk diner? Hangt mijn werk straks aan jouw muur en vooral ben jij straks onderdeel van ‘Identity Art’? Zitten wij straks samen, oog in oog, met elkaar en de kunst?

Wat ik met je wil delen:

Voor €10 krijg je een persoonlijke mail met een afbeelding van een tekening van mij die je kunt downloaden en eventueel zelf printen. Plus je krijgt eenmalig een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding.

Voor €25 krijg je een geprinte A5 afbeelding thuisgestuurd van een werk op mijn website naar keuze met een persoonlijke groet. Plus je krijgt eenmalig een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding.

Voor 100€ mag je een originele tekening uitzoeken uit de serie ‘Welcome to Inertia‘ Plus je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus: ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Voor 300€ mag je een werk uitzoeken op mijn site met de maximale afmetingen van 30x40cm. Plus: je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus: ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Voor 500€ maak ik een tekening speciaal voor jou op het formaat 30x40cm en die kom ik ingelijst bij je thuis brengen. Plus je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project ‘Identify Art’ waarin ik dan al de eerste stappen in gezet heb.

Ik zou het geweldig vinden als je mij op dit avontuur wilt vergezellen.  Wil je meedoen?  Laat het me dan weten via de mail of via 0610505813.