Wat ik met je wil delen lees je hier gelijk onder, maar het mooiste is dat jij mee kunt delen en dat vindt je onderaan, lees dus vooral even door 🙂

Een week geleden ging ik een dag, van 10 to 22, naar de Sharing day van Merlijn Twaalfhoven.  Van hot naar her gelopen in Amsterdam, heel veel gesprekken gevoerd, stevige uitspraken gedaan, wijze woorden gehoord, lessen geleerd, fijne contacten gelegd. Een weekje sudderen na deze enerverende, intensieve en zeer  sprankelende dag had ik wel nodig.

Sprankelen en sudderen. Twee uitersten die eigenlijk de kern zijn van mijn tekeningen-serie ‘Welcome to Inertia’.

Iemand die heel graag en al heel lang aast op een werk uit deze serie was opeens aan het twijfelen geslagen. Haar lief had tegen haar gezegd dat juist zíj dit werk helemaal niet nodig heeft. ‘Welcome to Inertia’, welkom op de plek waar alles traag wordt. Een verleidelijke plek, rustig, comfortabel, prettig, zacht, wiegend, beschermd en veilig. Een kalm eiland in een donkere onbekende zee.

Een zee vol monsters, gevaren, angsten, en onrust. Maar ook een zee vol avontuur, spanning, bruisen, mogelijkheden en kansen op een echt en wakker leven.

Het antwoord op de vraag waar zij voor zou kiezen,  was voor haar heel duidelijk, zij gaat die zee op, in volle kracht het avontuur aan, de energie en de daadkracht spat er vanaf. Geweldig en inspirerend, want ze sleept mensen mee in haar kielzog, laat ze delen in haar overvloed. Dus nee, natuurlijk hoeft zij geen werkje aan de muur dat haar eraan herinnert dat ze niet moet inslapen, niet inert moet worden. Toch?

liar liar

liar liar

Sudderen en sprankelen. Twee uitersten. Maar mijn werk geeft geen richting aan, vraagt je niet voor het een óf het ander te kiezen. Mijn werk stelt hooguit vragen. Hoe wil je leven en hoeveel van dit leven kun je aan? Wie wil je zijn en wat heb je daarvoor nodig?

Hoeveel sprankel en hoeveel sudder?

Het werk ‘Inertia’ gaat over bewust leven én onbewust leven. Maar in het bewustzijn ligt ook het besef dat er een onbewustzijn is, verhuld in een dichte grijze wolk ligt een grote vijver aan mogelijkheden verborgen. Erkennen dat daar alles op zijn plek valt zonder dat we onze vinger erachter kunnen krijgen is ook een kracht. Er bestaan geen eilanden zonder de zee waardoor zij omringt zijn.

Suddertijd is groeitijd, wankeltijd, kiemtijd, tussentijd. Ik las ooit twee boeken van Joke Hermsen; Stil de tijd en Kairos. In het eerste boek verkent zij ‘het belang van rust, verveling, aandacht en wachten; ervaringen die sinds de Oudheid als belangrijke voorwaarden voor het denken en de creativiteit werden beschouwd, maar in het huidige economische tijdsgewricht nog weinig waardering krijgen’ en in Kairos gaat het over de ‘god van het geschikte moment’ en pleit Hermsen voor ‘bedachtzaamheid, concentratie en aandacht, het zoeken naar evenwicht, enerzijds rust nemen en anderzijds de juiste tijd vinden om weer in actie te komen’.

Dus dat weekje sudderen was geen weekje luieren op een zonovergoten eiland. Het piepte en kraakte, er verschoof van alles in de grijze massa, verbanden werden gelegd, oude en nieuwe informatie aan elkaar gelinkt. Af en toe kwam er een heldere zin naar boven in mijn bewuste brein, dat dan even later weer naar onderen zakte en daar lekker verder gistte. Verstopt maar zeker niet weg.

Wat er uit die gistende brij ontstaat dat vertel ik je graag in een volgend blog. Het is tijd om in actie te komen, verder te gaan met het project waar ik mee bezig ben. En ik wil je graag uitnodigen om samen met mij dit traject aan te gaan. Ik ga een half jaar lang maandelijks naar de Sharing Academie, ik ga een prachtig project leren opzetten waarbij kunst, kijkers en makers met elkaar in gesprek kunnen gaan. En ik wil jou er graag bij betrekken. Ik wil graag met jou bruisen over wat ik leer en doe en ik wil graag met je sudderen. Je kunt mee doen door een werkje van mij te kopen. Bijvoorbeeld een tekening uit de Inertia-reeks. Die kosten normaal 100€ en dat betaal je er nu ook voor maar maar nu geef ik je er een heleboel extra’s bij. Ik stuur je mails over wat ik geleerd heb en aan het eind van de rit nodig ik je, samen met de andere donateurs/kunstkopers uit in mijn atelier voor een heerlijk diner en een inspiratie avond. Een lezing van mij en goede gesprekken samen! Doe je mee? Ik heb je er graag bij!

Dus lieve twijfelende kunstkoper… ik denk dat jij inderdaad niet vastzit op Inertia, je zit op open zee, volle kracht vooruit. Maar misschien moet je af en toe even aanleggen….en is dat rare, verstopte mannetje misschien minder inert dan je denkt. Ik hoop dat je het werk aan je muur wilt hangen, zodat het daar lekker kan bruisen en sudderen.

welcome to inertia 3

Inertia

Wat ik met je wil delen:

Voor €10 krijg je een persoonlijke mail met een afbeelding van een tekening van mij die je kunt downloaden en eventueel zelf printen. Plus je krijgt eenmalig een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding.

Voor €25 krijg je een geprinte A5 afbeelding thuisgestuurd van een werk op mijn website naar keuze met een persoonlijke groet. Plus je krijgt eenmalig een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding.

Voor 100€ mag je een originele tekening uitzoeken uit de serie ‘Welcome to Inertia‘ Plus je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus: ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Voor 300€ mag je een werk uitzoeken op mijn site met de maximale afmetingen van 30x40cm. Plus: je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus: ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Voor 500€ maak ik een tekening speciaal voor jou op het formaat 30x40cm en die kom ik ingelijst bij je thuis brengen. Plus je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project ‘Identify Art’ waarin ik dan al de eerste stappen in gezet heb.

Ik zou het geweldig vinden als je mij op dit avontuur wilt vergezellen.  Wil je meedoen?  Laat het me dan weten via de mail of via 0610505813.