Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren”  Willem Elschot

Ik droom graag en helder en meestal als ik wakker ben. Tijdens het kwartiertje vlak voor het in slaap vallen en in die warme minuten voordat de deken moet afgeworpen en de dag begint. Dan droom ik het best. Dan neemt mijn onderbewuste het een beetje over van mijn bewustzijn, en vallen ideeën, beelden en wensen samen. De dromen zijn groots maar vluchtig. Ik zou een notitieboekje naast mijn bed moeten leggen, maar ik vrees dat het onderbewuste zich met rasse schreden terugtrekt als ik haar met harde, rationele woorden probeer te vangen.

Ik droom graag over kunstmakers en kunstgenieters.

Je ziet nu regelmatig exposities langskomen waarbij het werk van de makers anoniem opgehangen wordt. Het beeld wordt allenig en eenzaam de wereld in gestuurd, en het krijgt te horen: “je doet je best maar, laat zien wat je waard bent’. En ‘waard’ betekent dan uiteraard: ‘Is er iemand bereid 100, 200, 500 of meer Euro uit zijn knip te trekken en je mee naar huis nemen. Zorg dat je een  rode stip krijgt. ‘ Blind dates’ , ‘anonymous art’ en ’size matters’ (en de naam van de maker dus niet) Het is een leuk ideetje, het werk moet doen waar het voor gemaakt is. De wereld is hard, zorg dat je het redt. Vertel je verhaal, laat zien wat er te zien valt.

Maar het is natuurlijk ook gewoon flauwekul. Want dat werk is niks zonder de maker en het is nog minder zonder de genieter. En waarom zou je maker en genieter krampachtig bij elkaar weg willen houden. Het werk van de starters krijgt zogenaamd op deze manier ook een kans, werk van makers zonder bekende naam. Als die naam er dan niet bij hangt dan weet de verzamelaar niet dat dat ene prachtige werkje slechts van een startertje is. Dat is natuurlijk nogal naïef want de meeste bekende kunstmakers hebben een vrij duidelijk te herkennen handschrift en de slimme kunstkoper vist deze werken er moeiteloos tussenuit. Maar bovendien is het flauwekul omdat kunst ook gewoon een communicatiemiddel is, een wijze van uitdrukken, een taal. De kunstenaar spreekt door zijn werk, vertelt een verhaal en toont de schoonheid en lelijkheid van de wereld in zijn hoofd en van die daarbuiten.  Een taal is er om iets uit te drukken, tussen jou en mij en andersom. Taal deelt, en taal verbindt. En een taal is iets dat je kunt leren. Anonieme kunst is armzalig en kaal, maar kunst die echte mensen bindt verrijkt zowel maker als kijker.

waar een wil is

Waar een wil is..

16×24 cm, aquarel, inkt, collage. 100€

Ik droom dus van kunstmakers, kunst, genieters en verbinding. Gesprekken, ontmoetingen, vertellen, luisteren en begrijpen, weten, ontroeren, leren, en groeien,  samen kijken en meer zien. Dus ‘open dates’, ‘identified art’ en ‘connection matters’.  Geen vrijblijvende borrelpraat zoals je bij openingen wel ziet maar echte inhoud en contact. Ik  droom van tafels met mensen en kunst aan de muur en magie in de ruimte tussen hen in.

Droom en daad. Want in mijn dromen komen we bij elkaar, maar ‘daad’ ligt achter praktische bezwaren. Want wie, wat ,waar, en vooral hoe?

Ik heb besloten de warme deken van me af te gooien, verder te dromen en ook te gaan doen. Ik ga van droom naar daad. Ik neem een mooi omweggetje, via de Sharing Academy van Merlijn Twaalfhoven. Daar ga ik mijn project ‘identify art’ leren vormgeven. Antwoorden zoeken en vinden op mijn vragen. Waar een wil is……

En ik zou graag zien dat jij meedroomt, naast me loopt op het paadje er naartoe, soms een paar stappen achter me en ik hoop ook regelmatig een paar passen vooruit. Ik wil dat we elkaar in de toekomst echt zullen ontmoeten, de kunstmakers, onze beelden en de kijkers. Daarom heb ik een crowdfunding opgezet. Je koopt een werk van mij, dat je aan je muur kunt hangen en waar je van kunt genieten en daarnaast neem ik je mee op mijn avontuur! Van het bedrag dat ik daarvoor van je ontvang betaal ik het eerst deel van ‘droom naar daad’. De opleiding en de start van het project.

Mijn tekenwerk gaat over (on)bewustzijn en wakker leven. Dit werk daagt je uit na te denken en te dromen. Ik wil je er graag meer over vertellen in een volgend blog. Ik hoop dat je een werk van mij aan je muur wilt hebben en dat we elkaar kunnen ontmoeten in mijn project.

DROOM WAKKER

Wil je meedoen lees dan hier hoe dat kan:

Voor €10 krijg je een persoonlijke mail met een afbeelding van een tekening van mij die je kunt downloaden en eventueel zelf printen. Plus je krijgt eenmalig een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding.

Voor €25 krijg je een geprinte A5 afbeelding thuisgestuurd van een werk op mijn website naar keuze met een persoonlijke groet. Plus je krijgt eenmalig een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding.

Voor 100€ mag je een originele tekening uitzoeken uit de serie ‘Welcome to Inertia‘ Plus je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus: ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Voor 300€ mag je een werk uitzoeken op mijn site met de maximale afmetingen van 30x40cm. Plus: je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus: ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Voor 500€ maak ik een tekening speciaal voor jou op het formaat 30x40cm en die kom ik ingelijst bij je thuis brengen. Plus je krijgt 5 maal een uitgebreide mail met de belangrijkste zaken die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Plus ik nodig je in oktober uit voor een etentje in mijn atelier waar ik een lezing zal geven over mijn opleiding en over het project waarin ik dan hopelijk al de eerste stappen in gezet heb.

Ik zou het geweldig vinden als je mij op dit avontuur wilt vergezellen. Wil je met mij delen en vermenigvuldigen? Wil je meedoen?  Laat het me dan weten via de mail of via 0610505813.